Typ projektów
Głównym celem działania A1.2.1 jest zwiększenie odporności MŚP w sektorach najbardziej dotkniętych pandemią COVID-19 w Polsce, takich jak HoReCa, turystyka i kultura.
Wsparcie zostanie udzielane MŚP w celu unowocześnienia lub dywersyfikacji ich działalności w tych sektorach.
Koszty kwalifikowalne obejmują m.in.:
Koszty inwestycji w projektowanie i produkcję swoich towarów i usług, w tym:
✓ zakup maszyn i urządzeń niezbędnych do wprowadzenia na rynek nowych produktów/usług
✓ roboty budowlane, w tym budowa nowych linii produkcyjnych
✓ inwestycje związane z zieloną transformacją, w szczególności zachęcające do zapobiegania powstawaniu odpadów, recyklingu/ponownego wykorzystania odpadów oraz wdrożenia rozwiązań w zakresie energii ze źródeł odnawialnych
✓ działania związane z wykorzystaniem technologii cyfrowych w związku z koniecznością dokonania zmian procesów, sposobu funkcjonowania przedsiębiorstwa lub wzmocnienia odporności na wypadek kolejnych kryzysów w sektorze, w którym prowadzona jest działalność
Podnoszenie kwalifikacji pracowników,
w tym np. szkolenia związane z nabyciem nowych umiejętności lub przekwalifikowaniem pracowników
Usługi rozwojowe na rzecz wspieranych MŚP, w tym np. opracowanie studium wykonalności, modelu biznesowego, opracowanie procedur technicznych
Okres realizacji projektu
maksymalnie do 12 miesięcy od daty rozpoczęcia realizacji
(data rozpoczęcia realizacji nie może być późniejsza, niż 3 miesiące od złożenia wniosku objęcie wsparciem)
Maksymalna i minimalna kwota wsparcia
Wysokość wsparcia
%
Zgodnie z pomocą de minimis
Dla kogo
mikro, małe lub średnie przedsiębiorstwa (MŚP) z terenu całej Polski
operujące w branżach hotelarstwo, gastronomia, turystyka, kultura
Warunkiem koniecznym jest wykazanie spadku obrotów w wysokości co najmniej 30% liczony rok do roku
(np. 2020 w stosunku do 2019 lub 2021 w stosunku do 2020)
Termin naboru
od 06 maja do 05 czerwca 2024 roku
Najnowsze komentarze